Újabb szakmai programokon vettek részt nevelőszülői hálózatunk munkatársai

A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermekvédelmi munkacsoportja a SION Nevelőszülői Hálózatnál és annak fenntartójánál, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközségnél tartotta legutóbbi szakmai találkozóját.

– 2021-ben alakult meg a munkacsoport a diakóniai konferencián. A partnerek két év alatt járták körbe a tagintézményeket: Gödöllőn, Nyíregyházán, Szombathelyen is zajlottak már szakmai programok, most pedig Budapesten – emelte ki Pintér- Horváth Márta a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Mózeskosár Evangélikus Nevelőszülői Hálózatának szakmai vezetője.

A budapesti kétnapos látogatás nagyon mozgalmas volt.

– Megválasztottuk újabb két évre a munkacsoport vezetőjének Rószik Ágnest. Tájékoztatást kaptunk a nevelőszülői tanfolyamok indításával kapcsolatban – folytatta a szakmai vezető. Nagyon sok jó példát láttunk azzal kapcsolatban, hogy a SION Nevelőszülői Hálózat milyen innovatív módszerekkel toboroz nevelőszülőket, és megtekintettük a fenntartó által működtetett idősek otthonát. Számos aktuális szakmai kérdés merült fel a programok és kötetlen beszélgetések során. A munkacsoport a hétvégi diakóniai konferencián is összeült műhelymunkára. A nevelőszülői hálózatok mellett a jövőben az evangélikus fenntartású gyermekvédelmi alapellátások ( családok átmeneti otthona,  családi bölcsődék, család-és gyermekjóléti szolgálatok) is csatlakozhatnak a munkacsoporthoz. A megbeszélésen részt vett a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat több munkatársa is, akik az idei évtől módszertani feladatokat látnak el a diakóniai intézményekben.  

Sajnos az év elején tragikus hirtelenséggel elhunyt a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat gyermekjóléti ágának szakmai vezetője, Kemenes Erika. Az Oltalom Szeretetszolgálatot ezentúl Simkó Anna képviseli a munkacsoportban.

e-KURATÓRIUM