Rehabilitációs gyógytorna lakóink felépüléséért 

Korábban már olvashattak honlapunkon részletesen a csoportos gyógytorna foglalkozásokról, amelyeket Spanyó-Tölgyes Barbara, intézményünk gyógytornásza tart lakóinknak.

A rendszeres csoportos tornákon túl a ránk bízottakat egyéni gyógytornával is segíti Barbi.

Mozgásszervi műtéteket követően, mozgástartomány csökkenése, ízületi blokkok esetén, és a balesetek utáni rehabilitációban is segítséget nyújt a szakember.

Molnár Csilla Little-kórral született, amelyet a koraszülötteknél fellépő oxigénhiányos állapot vált ki, leggyakoribb tünete a különböző mozgászavarok. Az esetek jelentős részében a mozgászavar olyan súlyos, hogy az érintetteknek kerekesszékre, de legalább botra van szüksége a járáshoz. 

– Ez a probléma az izomzat, az ízületek fejlődését nagyban befolyásolta. Csilla, amikor a Túróczy Zoltán Szeretetotthon lakója lett, szépen járt két bottal. Azonban ő is elkapta a koronavírust, nagyon legyengült, ágyban fekvő lett. – mondta gyógytornászunk.

Focirajongó lakónk számára a covid legyőzése után egy újabb nagy mérkőzés következett.

– Körülbelül két éve alkalmazunk Csillánál egyéni terápiát. Az elején csak nagyon apró lépésekben tudtunk haladni: meg kellett erősítenünk az izmokat, először csak én tudtam átmozgatni, míg ő az ágyban feküdt, aztán tavaly nyáron a sok gyakorlásnak köszönhetően kiült az ágy szélére, majd a kerekesszékbe, felállt, jelenleg pedig sétálunk járókerettel – sorolta Barbi.

– Számomra hatalmas motiváció Csilla története, hiszen amiket elmondtam, mind egyenként is hatalmas előrelépésnek számítottak. Sokszor gondoltam, hogy innen már nem tudunk előrébb jutni, de ahogy említettem, már a folyosón rójuk a métereket. Csilla nagyon szorgalmas.

 

Bazsó Ferencné, Annus nénivel válltörése után kezdtem egyénileg is foglalkozni. Annus néni minden csoportos tornán ott van egyébként. Ugyanennyire kitartó volt a rehabilitáció során is. Szépen, fokozatosan haladtunk. Olyan gyakorlatokat alkalmaztunk, amelyekkel a vállízület mozgástartományát igyekeztünk helyreállítani, a vállizmokat pedig megerősíteni. Amikor jövök mindig beszélünk néhány szót. Nagyon örülök, hogy Annus néni azt mondja, teljesen rendbe jött a válla az esés óta, amely a törést okozta.

 

Gyopáros Lászlóné, Nusi néni már a 98. évében jár, Johanneum intézményünk lakója. Egy esés közben szenvedett combnyaktörést, csípőprotézist kapott.

– Korábban volt már hasonló sérülése, így a mostani gyógytorna gyakorlatai nagyon ismerősek voltak Nusi néninek. Tudta, hogy mi lesz a rehabilitáció menete. Nagyon gyorsan tudtunk haladni. Az ágyban tornáztunk, az elején keringésjavító gyakorlatokat végeztünk, aztán a mozgásterjedelmet igyekeztünk növelni, hogy a térdízület és a csípő is megfelelően tudjon mozogni – emelte ki gyógytornászunk. – Mindig figyelembe kell venni a sérülést, a műtéti megoldást, annak megfelelően állítom össze a tornasort, hiszen sok sérülés esetén vannak úgynevezett tiltott gyakorlatok. A csípő körüli és a combizmokat is megerősítettük – folytatta Barbi. Kezdetben járókerettel közlekedett Nusi néni, most már rollátort használ.

Nusi néni nagyon életvidám, jó humorú asszony, akit szintén életszeretete, kitartása segített abban, hogy felépüljön, no meg persze Barbi és ápolóink szakértelme.

 

 

e-KURATÓRIUM