Páskavacsorán, interaktív áhítaton vehettek részt lakóink

A pészah zsidó ünnep legemelkedettebb eseménye a széderest, amikor elfogyasztják a páskavacsorát, ezzel emlékezve az Egyiptomból való kivonulásra, hogy Isten megszabadította őket a szolgaságból. Ez az esemény a zsidó családokban a történet továbbörökítésének az alkalma a gyerekek számára, identitásformáló jelentőséggel is bír.

Jézus zsidó lévén megülte tanítványaival a páskavacsorát, elfogatása előtt utolsó alkalommal volt együtt tanítványaival. Ezt nevezzük utolsó vacsorának. Viszont nekünk keresztényeknek Jézus utolsó vacsorájának különleges jelentősége van. A bűnbocsánatot hozó kereszthalálát vetítette előre, testét és vérét a kenyérhez és a borhoz hasonlította. Arra biztatta a tanítványokat, hogy újra és újra éljenek a vele való találkozás lehetőségével.

Tehát ez a nap, nagycsütörtök, az úrvacsora szereztetésének az ünnepe is, a szentség elrendelése.

A zsidók arra emlékeznek ezen az estén, hogy a leölt bárány megmentette őket az elsőszülöttek halálától a kivonulás előtt. Számunkra, keresztények számára pedig azt jelenti, hogy Jézus, mint az ártatlan bárány megment minket a rabságból, a bűntől, és annak következményétől.

Túróczy Zoltán Szeretetotthonunkban már hagyománya van annak, hogy nagycsütörtökön egy interaktív áhítat keretében elfogyasztják az idősek a páskavacsorát. Johanneum intézményünkben először vehettek részt a lakók ilyen alkalmon, amit nagyon szép eseményként éltek meg.

Menczinger Tamás, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség gyülekezeti munkatársa, hitoktató a széderest liturgiája keretében beszélt a résztvevőknek a páska- és az utolsó vacsora történetéről, az ételek szimbolikus jelentéséről. Zenei szolgálatot vállalt Simon Benedek.

Fekvőbetegeinknek, akik szobáikat nem tudják elhagyni pedig énekszóval kedveskedtek vendégeink, Tamástól áldást is kaptak.

e-KURATÓRIUM