Mi is megünnepeltük a költészet napját

 

Nem először hozott intézményünkbe színvonalas összeállítást Rozán Eszter, szombathelyi író és baráti köre. A zenés irodalmi műsort a költészet napja alkalmából láthatták a Johanneum lakói.

–  A költészet napján, április 11-én József Attila születésnapját ünnepeljük és az idén 200 éve, hogy megszületett Petőfi Sándor. Ezt a két évfordulót kötöttem össze a hangjátékban, amely az Anyám tyúkja címet kapta – mondta a szerző.

A történet szerint Petőfi, Szenderey Júlia, József Attila és Szántó Judit találkoznak, és meglátogatják Petőfi édesanyját, ami a valóságban persze nem történhetett meg, de az író fantáziájában bármi lehetséges.

A programot így részletezte Rozán Eszter: – Az Anyám tyúkja verset dialógusokká alakítottam, majd megzenésített versekkel, saját szerzeményekkel is kedveskedtünk a közönségnek.

Lakóinknak annyira tetszett az összeállítás, hogy a műsor végére táncra perdültek és dalokat is kértek vendégeiktől.

– Együtt volt itt zene, tánc, költészet, hangjáték. Úgy veszem észre, hogy a szociális intézményekben élőknek is szükségük van azokra az emelkedettebb kulturális palkalmakra, amelyek szórakoztatnak is. Szeretnénk megmutatni, hogy a művészet nem egy tőlünk távol álló dolog, hanem hozzánk közeli, életünk mindennapi része kell, hogy legyen. Mi is nagyon jól éreztük magunkat. Visszamegyünk még – összegezte az írónő.

 

Túróczy Zoltán Szeretetotthonunkban arról gondolkodtunk közösen időseinkkel, hogy mit jelent valójában a költészet napja, ebben egy rövidfilm volt a segítségünkre. Majd egy kis játék következett: ismert magyar költők arcképeit kellett lakóinknak felismerni. A program részeként a szépkorúak verseket olvastak fel, zárásként pedig legendás magyar színészektől hallhattak verseket felvételről. Latinovits Zoltán, Szabó Gyula, Darvas Iván, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc hangja és előadásmódja mélyen megérintette lakóinkat, régi – régi televíziós élményeiket idézte fel bennük.

Kapcsolódó galéria

e-KURATÓRIUM