Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – Föld napja intézményeinkben

Az első Föld napját, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én rendezték meg. Ekkor 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.
Magyarországon környezetvédők 1990-ben hozták létre a Föld Napja Alapítványt, és szervezték meg az első ilyen eseményt – erről is hallhattak a Johanneum lakói a világnap alkalmából Rába Tamástól, központunk mentálhigiénés munkatársától.

A  beszélgetésen szó esett a mozgalom céljáról, arról, milyen megújuló energiaforrásokat ismerünk, hazánkban ezek közül melyek alkalmazhatók leginkább, és, hogy mi mit tehetünk Földünk megóvása érdekében. Időseink nagyon érdekesnek találták az előadást és sokan tájékozottak is voltak a témában. David Attenborough: Egy élet a bolygónkon című filmjéről is hallhattak a jelenlévők.
Házi feladatként szókereső játékkal térhettek vissza lakóink szobáikba.

Túróczy Zoltán Szeretetotthonunk Máger terme pedig egy kis időre tengerré változott, amelyben sajnos sok szemét is volt. Ezekkel a hulladékokkal szerette volna szemléltetni Fábiánné Domján Mária, a szeretetotthon mentálhigiénés munkatársa, hogy milyen mértékű környezetszennyezés zajlik a világban, mennyire szenved bolygónk élővilága.

A papírból hajtogatott csónakok között műanyag-, fém-, veszélyes hulladék, üvegek „úsztak”. Lakóink feladata az volt, hogy ezeket a hulladékokat válogassák szét.
Szinte hibátlanul teljesítették a feladatot a szépkorúak, bizonyították, hogy nagyon jól figyeltek kolléganőnkre, aki először a Föld napja történetéről, és a szelektív hulladékgyűjtésről mesélt nekik.
Utóbbira van lehetőség egyébként bizonyos mértékben a szeretetotthonban is, ahol a műanyag- és a papírszemetet külön is gyűjtjük.
Levezetésként különböző rejtvényeket oldhattak meg időseink, az ilyen feladatok nagyon népszerűek otthonunkban.

Mindkét intézményünkben nagyon érdeklődőek voltak a ránk bízottak a világnap iránt, közösen gondolkodtak azon, hogy mit lehetne tenni még a mindennapokban a környezetvédelemért, mert számukra fontos, hogy Földünket megóvjuk az utánunk következő nemzedékeknek. Bárcsak sokan mások is így gondolkodnának. 

 

e-KURATÓRIUM