"Keresztény házban dolgozom" képzés zajlott intézményünkben

Interjú Johann Gyulával, az Evangélikus Diakóniai Képzési Központ vezetőjével

Fotó: Evangélikus Élet 

A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ tizenöt munkatársa vett részt a legutóbbi,"Keresztény házban dolgozom" képzésen, amelyet Szombathelyen tartott Johann Gyula evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Diakóniai Képzési Központjának vezetője, oktatója, valamint Dr. Percze Sándor adjunktus.

A képzés olyan, személyes gondoskodást végző dolgozóknak nyújt segítséget, akik keresztény intézményben végzik munkájukat. Célja, hogy megerősítse őket hivatásukban, illetve hogy segítséget nyújtson számukra a kiégés megelőzésében. Az evangélikus diakóniai intézményhálózatban dolgozó munkatársak számára nemcsak ismeretanyagot kíván átadni, hanem viszonyulásokat, érzéseket.

- Részben önismereti karakterű a tréning - mondja Johann Gyula. - Olyat adunk, ami kiszakítja a résztevőket a mindennapokból, ami segít abban, ha valakinek nehézsége, dilemmája van, akkor hol tud erre megoldást találni. Lényege, hogy csoportban dolgozva az evangélikus egyházhoz közelítsük azokat a munkatársakat is, akiknek ismeretlen egyházunk, azokat pedig erősítsük, akik keresztényként, evangélikusként szolgálják a rájuk bízottakat. Nyilván utóbbi esetben az önismeret lehet a hangsúlyosabb.

- Hogyan zajlik a képzés?

- Ez egy klasszikus tréning, ami viszonylag új műfaj. A tréningen gyakorlatokat végzünk, feladatok vannak. Nem csak intellektuális szinten történik a képzés, hogy előadásokat hallgatunk, megértjük. Beszélgetünk egymással, fontos szerepet kapnak az érzések. Előkerül, hogy egy - egy esettel kapcsolatban kinek milyen érzései vannak. Ezekkel nagyon komolyan számolunk, hiszen a személyiségre nagyon nagy hatást gyakorolnak, a személyiségen keresztül a környezetre is. Tehát ha valakinek valamivel kapcsolatban rossz érzései vannak, azt nemcsak ő fogja érezni, hanem a környezte is: a munkatársak és azok, akikről gondoskodik, az ellátottai. Ezeknek tudatosulni kell, hogy ki milyen helyzetben mit él át. Fontos, hogy kimondjunk dolgokat.

- A szociális szféra nem a legmegbecsültebbek közé tartozik a társadalmunkban - folytatja Johann Gyula. - Tudatosítanunk kell magunkban, hogy mi az értelme annak, hogy reggel felkelünk, elindulunk, dolgozunk, és ha nem is olyan a megbecsültség, mint szeretnénk, akkor is lássuk az értelmét. Nemcsak a munka értelméről van szó, tulajdonképpen az élet értelméről is. Ezek mind együtt hatnak.

- Ezek szerint a résztvevők itt mélyen megnyílnak, a legmélyebb érzéseiket osztják meg önökkel és a többiekkel. Ez nagyon erős odafigyelést igényel az oktatók részéről.

- Igen. A tréningen a csoportvezetők nem egy külön pulpitus mögül beszélnek, ami egy távolságot is jelent, hanem a személyiségükkel vannak jelen ebben a közös útban, hiszen ez egy közös út, feladat. A vezető pedig nem kívülálló, feladatkiosztó és elszámoltató szerepben van, hanem behozza a személyes érzéseit, gondolatait. Lényeges, hogy érezzék a jelenlévők, hogy itt figyelnek rájuk. Minden csoportvezető visz is magával tovább minden csoportból. De ez a csapatmunka jellegzetessége, hogy aki beletesz a maga egyéniségéből, személyiségéből, lelkiségéből, életéből, az kap is. Így volt ez Szombathelyen is. Terveink szerint néhány év alatt szeretnénk az összes diakóniában dolgozót erre a képzésre meghívni – vetítette előre a képzési központ vezetője.

A résztvevők részéről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek. Sokat adott számukra az együtt töltött két nap, az, hogy alkothattak, érzéseiket megjeleníthették. Volt olyan kolléga, aki az ott kapott Túrmezei Erzsébet verset kitette irodája ajtajára, hogy erőt meríthessen belőle. 

 

Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője nagyon fontosnak tartja, hogy a munkatársak tisztában legyenek az egyházi intézmény értékeivel, azzal, hogy milyen közösségben végzik a munkájukat, ezért lényeges az anyagi odaszánás a központ részéről.

- Nem lehet pénzben mérni, hogy mit jelent egy munkatársnak, hogy két napra kizökken a munkavégzésből és mit jelent, hogy olyan értékes emberekkel találkozik, akik a hitelességük kapcsán bele tudják helyezni őket ebbe a munkaközösségbe. Jó lenne, ha minden dolgozó részt tudna venni minél előbb egy ilyen képzésen, de az is cél, hogy azok, akik már részt vettek ilyen alkalmon, a megélteket, ezt a lelkületet a saját szoros munkaközösségükben közvetítsék. Ősszel újabb csoportot szeretnénk indítani – hangsúlyozta Szabó Miklós.

e-KURATÓRIUM