Generációk találkozása

Nagy izgalommal várták a Túróczy Zoltán Szeretetotthon idősei a legutóbbi kávéházi alkalmat, hiszen számukra mindig felüdülést jelent, amikor a Reményik – iskola diákjai érkeznek hozzájuk. Torma-Hasza Mónika iskolalelkésszel és Borsos Beatrix ének-zene tanárral jöttek a nyolcadikos gyerekek, akik néhány éve már jártak a szépkorúaknál.

A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ és az iskola is fontosnak tartja a generációk találkozását, a gyerekek érzékenyítését az idősek, a fogyatékkal élők, a hajléktalan ellátottak iránt. Nemcsak ünnepekkor egy-egy fellépéssel kedveskednek a tanulók a lakóknak, hanem az iskola csendesnapjának tematikájába is beépült az otthonlátogatás.

Az idősek nagyon jó házigazdáknak bizonyultak, rögtön hellyel kínálták a fiatalokat, biztatták őket, hogy vegyenek az asztalokra kitett sütikből.

Közös énekléssel kezdődött a kávéházi délelőtt, majd Torma-Hasza Mónika tartott áhítatot a Péter apostol első leveléből vett ige alapján: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.”

Ezek után kötetlen beszélgetés és játék következett. Előkerültek a különböző társasjátékok: grabolo, dobble, scrabble, formakereső, speed cups, és együtt totózhattak is a résztvevők.

A gyerekek szívesen maradtak volna még, és ahogy bevallották, nem azért, mert így megúszták volna a következő tanórákat, hanem azért, mert nagyon jól érezték magukat. Elmondásuk szerint jót beszélgettek a lakókkal és nagyokat játszottak.

Az idősek pedig lélekben több évet fiatalodtak az alkalom végére, ami ismétlést érdemel.

 

e-KURATÓRIUM