Elhozták az első helyet az ágfalvi speciális filmesek

Az elmúlt héten rendezte meg a Magyar Speciális Mozgóképegyesület és a Vas Megyei Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége a 2. Dunántúli Speciális Filmszemlét. A helyszín – mint tavaly – a Művészeti Népfőiskola Őrvidék Ház (volt MMIK) volt, ahol körülbelül száz speciális filmes, segítő és érdeklődő 28 speciális filmet tekinthetett meg 14 alkotóközösségtől, valamint 4 alkotást a tavaszi rövidfilmes forgatókönyvírói pályázatra beküldött darabok közül. A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona speciális filmes csoportja három alkotással nevezett: Porga Krisztián és Horváth Péter: "Mi lesz ma az ebéd?", Bock Valter: "A film, amit sohasem fogok látni" és Ertl Tibor: "Tanuld meg!" című rövidfilmjeivel. Az utóbbi alkotás – nem kis meglepetésre – elnyerte a filmszemle I. helyezését, ami ebben a zsűri által is egyre erősebbnek nevezett mezőnyben nem is olyan egyszerű teljesítmény. A "Tanuld meg!" című film Faludy György hasonló címet viselő költeményének filmes adaptációja, a zenei klipekhez hasonlóan vizuálisan illusztrálja a szöveget és ezáltal gazdagítja az élményt, segíti elő a befogadást. Faludy György 1980-ban Torontóban írta a költeményt, a hidegháborús időszak végén egy atomháborút követő negatív világot vizionálva. Ez a kétségkívül nagy és erős vers évtizedekig feledésbe merült, de az orosz–ukrán háború, az Európát és az egész világot fenyegető kiszámíthatatlan és riasztó helyzet ismét aktuálissá tette. Nem véletlen, hogy Tibor ezt a verset választotta, amikor a "versklip" műfajával kísérleteztek az ágfalviak. Az ötlet a tavalyi "Kőszegi filmes napon" született, amikor minden évben a speciális filmesek egy közös műhelyfoglalkozáson másfél nap alatt rögtönöznek egy-egy alkotást. Erdélyi János – Balázs Béla-díjas filmrendező – a zsűri elnöke így méltatta és indokolta a megítélt első helyezést: "Pályafutásom során számtalan esetben kellett verset mondatnom hivatásos színészekkel, de ilyen szintű verstolmácsolással nem találkoztam.”

A filmszemlére benevezett alkotások és az ágfalvi csapat más filmjei az "Ágfalvi Filmesek" Youtube-csatornán találhatók meg.

Külön öröm, hogy az ágfalvi speciális filmes csapatnak, a helyszínen szoríthattak a diakóniai központ Johanneum intézményének fogyatékkal élő lakói közül néhányan.

e-KURATÓRIUM