Intézményünk filmesei megismételték tavalyi jó szereplésüket az V. Speciális Magyar Független Filmszemlén

2019. november 19-én és 20-án rendezte meg a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület ötödik alkalommak a Magyar Speciális Független Filmszemlét. A szemlének az idei évben is az Ötvös 10 Közösségi és Kulturális Szintér adott otthont Terézvárosban Budapesten. A szemle két napján 63 versenyfilmet vetítettek le. Az alkotók között egyaránt voltak profi filmészítők és speciális filmesek. A cél ugyanis közös: a filmezés adta eszközökkel bemutatni a fogyatékkal élők, szenvedély- és pszichiátriai betegek világát.

Az idei fesztivál kulcsszava az elfogadás volt. A nevezők mintha összebeszéltek volna, mert feltűnően sok olyan alkotás érkezett, amelyben a sérült ember és a világ konfliktusa állt a középpontban. Természetesen ez nem idegen a speciális filmezés szellemétől, hiszen nem titkolt szándéka a speciális filmezésnek a sérült és "ép" emberek társadalmi megkülönböztetésének csökkentése. Nem könnyű feladat, mert hosszú távon is csak nagyon lassú fejlődés várható ebben az ügyben. A speciális filmezés mégis egy optimista szemléletű mozgalom, a maga apró lépéseivel próbál közelebb vinni ahhoz a célhoz, ami még csak nagyon halványan látszik a távoli jövőben.

A Szombathelyi Evangélikus Diakónia Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva kezdetek óta részt vesz a szemlén. A "Hagyjuk Istent szóhoz jutni" és a "Legyél te is Sanyi!" címü alkotásaik együttesen az idei évben megkapták az esemény legrangosabb elismerését, a Filmszemle nagydíját. Lovass Tibor médiapedagógus, az Evangélikus Egyház Sajtóbizottságának és Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, az értékelő zsűri tagja méltatta a díjátadón a két filmet. Úgy fogalmazott, hogy mindkét rövidfilm egy-egy ember életének sorrsfordító pillanatát mutatja be, az egyiket komoly és elgondolkoztató módon, a másik keresettlen vidám őszinteséggel.   

Szalay József

https://www.youtube.com/watch?v=WAa2obc8dvU&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=qOqwFJNLZL8

 

e-KURATÓRIUM