Rohamléptekben halad a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ kapacitásbővítése

Helyszíni bejárással egybekötött sajtónyilvános eseményen számolt be a közelmúltban Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője arról, hol tart jelenleg a központ diakóniai kapacitás-bővítési beruházásának első üteme, amelynek során az intézményben élő 50 fő fogyatékos lakó európai színvonalú, új épületszárnyba költözhet.

Főoldal fotó: savariaforum.hu

155 nap telt el az "első kapavágás" óta az intézmény székhelyén, a Középhegyi úton. Mostanra már felhúzták a falakat, elkészült az aljzat, tető alá hozták az épületet, a nyílászárók egy részét is beépítették már, az elmúlt időszakban zajlott a vezetékezés, belülről a vakolás. A fogyatékkal élő lakókat négyágyas szobákban tudják majd elhelyezni. Jogszabályban előírt számú vizesblokk,  fürdő és wc lesz, izolációs szoba, nővérpult, tágas közösségi tér, kellemes, barátságos környezetben.


Az intézményvezető kiemelte: az ütemterv szerint haladnak a munkálatokkal. A szakembereknek megköszönte, hogy ennyire komolyan veszik a projektet, eddig mindent betartottak, amit megígértek, remélhetőleg tartani tudják a határidőt és május 31-re használatbavételi engedélyes lesz  az új épületszárny.


Szombathely Megyei Jogú Város, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ 2020 végén kezdett közös utakat keresni a szociális ellátás terén. Tavaly augusztusban megállapodtak, hogy a Kolozsvár utcai hajléktalanok otthona  és a Pozsony utcai idősek gondozóháza lakóit - férőhelybővítés után - a diakóniai központba költöztetik.

 
A fejlesztés második ütemében az idős, gondozásra szoruló hajléktalanokat a fogyatékkal élők egyik korábbi épületszárnyában, annak átalakítását követően helyezik el szeptember elsejétől. Az időseknek pedig a fogyatékos személyeket korábban ellátó másik épületrész ad majd otthont 2023. január elsejétől.


A közel bruttó 900 millió forintos beruházáshoz 550 millió forinttal járult hozzá a szombathelyi önkormányzat, a szombathelyi forgácslapgyártó vállalat, a Falco Zrt. a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítványon keresztül 70 millió forinttal és még 15 millió forintnyi tárgyi jellegű adománnyal támogatja a fejlesztést. A fennmaradó összeget az intézmény, az alapítvány és az országos egyház teremti elő.

 
Gregersen-Labossa György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnöke, a központ igazgatótanácsának elnöke rámutatott, hogy a  társadalom periférikus területéről érkező embereket fogják ellátni. A hajléktalanság nagy probléma, az már önmagában csoda, ha egy hajléktalan ember megéli az időskort, legalább életük utolsó harmadában, ameddig az Isten engedi őket élni, megfelelő és méltó körülmények között lehetnek. Kiemelte, példaértékű, hogy egy nagy profitorientált cég, egy önkormányzat, egy egyház és egy civil szervezet ilyen módon összefog. 

A Szombathelyi Televízió is beszámolt a fejlesztésről:

További beszámolók és fotógalériák:
 

 

e-KURATÓRIUM