Reményikes diákok a SZEDIK-ben

A Reményik napok keretében a Reményik evangélikus iskola 5. és a 8. évfolyamos diákjai immár 3. éve látogatnak el az intézményeinkbe.
Egy-egy film megtekintésével indították a gyerekek a napot. A nagyobbak egy olyan alkotást nézhettek meg, mely egy idősotthon falai közé vezeti a nézőt és az ott élők mindennapjaiba enged bepillantást. Különösen a demencia okozta problémák kérdéskörét hozza elénk a film, amely kapcsán felmerülő nehéz élethelyzetekkel és kérdésekkel a diákok a saját családjukban, nagyszüleik, idős rokonaik kapcsán is találkozhatnak. A látottak megbeszélése és feldolgozása után, a Johanneum otthonba látogattak a fiatalok, ahol az otthon fogyatékos és idős lakóival eltöltött idő – beszélgetés, kertrendezés – célja, hogy saját élményen keresztül is mélyebb betekintést kapjanak a diákok a diakónia, azaz az evangélikus egyház által végzett szeretetszolgálat fontos munkaágába. Otthonainkban lehetőség van a középsikolában teljesítendő közösségi szolgálat óráinak az eltöltésére, így a délelőtt során ennek lehetőségeiről is szót ejtettünk a 8. évfolyamos tanulóinkkal.
Az 5. évfolyamos diákok a sérült, de mégis teljes és boldog életet élő sérült emberekről szóló filmet követően az evangélikus gyülekezet területén töltötték a délelőttöt. Az idős lakók életéről is hallhattak, de a személyes találkozásra egy következő alkalommal kerül sor. A közös éneklés, a fantáziát igénylő foglalkozás, a kerekesszék kipróbálása és a templomi imaösvény mind-mind azt szolgálta, hogy diákjaink érzékenyebbé váljanak a saját környezetükben élő idős, sérült emberek problémáira és fogékonyabbá váljanak a segítségnyújtásra, meglássák annak lehetőségeit. Átélhették, megérezhették a teremtettség csodáját, Isten szeretetét a különböző érzékszerveiken keresztül. A látássérült Csiszár Tamás és kiképzett kutyája Rió is a vendégünk volt, akik a résztvevő egészséges gyermekeket biztosan elfogadóbbá tették a sérült emberekkel szemben.

e-KURATÓRIUM