Márciusi nemzeti ünnepünk a SZEDIK-ben

Március közepén a magyar emberek kokárdát tűznek a ruhájukra, az épületeken is magyar zászlót lenget a szél. Minden településen megemlékeznek az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő hőseiről, megkoszorúzzák a 48-as emlékműveket, szobrokat. A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ idős- és fogyatékos osztályain, valamint a Túróczy Zoltán Evangélikus Szeretetotthonban is kis ünnepségek keretében emlékeztek meg lakóink és munkatársaink az 1848/49. évi Forradalom- és Szabadságharc Emléknapjáról.

A járványügyi korlátozások betartása mellett közösen elevenítették fel a történelmi eseményeket, végigkísérték a forradalmi ifjúságot március 15-e napján, és felidézték a szabadságharc eseményeit. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület hozzájárulásként lakóink egy korhű hagyományőrző huszárruhát is megtekinthettek. Az ünnepélyen Menyesné Uram Zsuzsanna diakóniai lelkész is részt vett, s ünnepi beszéddel  köszöntötte a résztvevőket. Az egyháznak is fontos mondanivalója van a nemzeti ünnepen, hiszen az egyház egy adott nemzet közösségében fejti ki tevékenységét. Az egyház számára fontos a nemzet. A ’48-as forradalom és szabadságharc az egész magyarság ügye volt, ahol
katolikus, protestáns, ortodox hívők együtt küzdöttek a nemzet szabadságáért. A márciusi forradalom üzenete az, hogy minden magyar kiáll minden magyarért, és közösen kiállunk hazánkért, Magyarországért - emelte ki a lelkészasszony.

e-KURATÓRIUM