A magyar kultúrát ünnepeltük a Túróczyban

A magyar kultúra napjához kapcsolódott a legutóbbi kávéházi alkalom a Túróczy Zoltán Szeretetotthonban, ahol evangélikus ifjúsági énekek csendültek fel Simon Benedek énekének és zongorajátékának köszönhetően, valamint magyar költők műveit tolmácsolta Szabó Laura. A verseket, a szívüknek kedves költeményeket, az otthon idősei választották ki. Petőfi Sándor, József Attila, Túrmezei Erzsébet, Wass Albert művei is elhangzottak. 


A két fiatal már évek óta önkénteskedik a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményeiben és az evangélikus gyülekezetben. Ha idejük engedi, mindig hadra foghatóak. Azt mondják: nemcsak adnak, hanem kapnak is ezekkel a szolgálatokkal. Most is felemelő volt látniuk az idősek örömét, akik még meg is hatódtak az énekektől, versektől. Ilyen hálás közönség előtt jó fellépni - összegezték Lauráék.


Az lakók az éneklésből is kivették a részüket, a program zárásaként pedig a vendégeikkel együtt szavalták el Petőfi Sándor Szeptember végén című versét. 


Hagyomány már, hogy minden hónapban kvízkérdéseket kapnak azokról a témákról, amelyekről a délelőtti foglalkozások keretében szó volt. Ezúttal a farsanghoz, a böjthöz és a magyar kultúra napjához kapcsolódtak a totó kérdései. A válaszok között voltak nagyon becsapósak is, de a szépkorúakon nem lehetett kifogni. Sokan szinte hibátlanul töltötték ki a tesztet a kávéházi alkalom részeként. 


Laura és Benedek a Máger teremben megtartott műsor után nem rohantak el, arra is volt idejük, hogy az ágyban fekvő lakóinknak szintén zenéljenek, akik ha szavakkal nem is, de tekintetükkel éreztették, hogy sokat jelent számukra a fiatalok szolgálata. 


 

e-KURATÓRIUM